Kwintetten met een kwartetspel

Het kwartet bestaat uit zes series, die je herkent aan de icoontjes:

Het kwartetspel is ontstaan uit een kalender van 2005 van de Stichting Erfgoed Nederland. Wat we de laatste halve eeuw hebben geërfd, is er niet bij. Gaan jullie daarvoor zorgen?  Voor iedere serie kun je wel een vijfde voorbeeld vinden, wie weet wel voor ieder kwartet binnen die serie.  De icoontjes kun je van hier overnemen en net zo vaak printen als jij ze nodig hebt op een kaart.

Op Spelen vanuit verbeelding in de spelkoffer, vind je het spel, uitleg en handleiding, alle kaarten, de lege kaart die je zelf als vijfde gaat vullen en natuurlijk spelregels en variaties.

Thuis kan iedereen meespelen.

Als alle zes series teveel zijn voor het aantal spelers, kies je een aantal series (koe, schip enz) die je wilt spelen. Je hoeft dan ook minder kaarten te maken. Iedere serie bestaat uit 7 kwartetten. Verdeel de kaarten over de spelers. Degene die begint, vraagt van anderen net zolang kaarten tot iemand een kaart niet meer kan geven. Deze laatste is vervolgens aan de beurt als verzamelaar en oogst op haar beurt ook zoveel mogelijk kaarten. Het spel gaat door tot alle kaarten op zijn.

Leer van je oma en opa: Quiz: Weet wat je erft.

Nadat je de antwoorden hebt uitgezocht met je oma en opa, kun je de vragen als een quiz gebruiken voor neefjes en nichtjes, vrienden uit de buurt of op internet.  Straat spelen, oma of opa kennen ze nog wel. Speel de traditionele spelen als hinkelen, touwtje springen, kaatsen, touwtrekken zodat je ter afwisseling van de quiz af en toe een traditioneel spel speelt.

Leer het je oma en opa.

Ieder erft veel meer dan dit kwartetspel weergeeft, dat kun jij je (groot)ouder vertellenVan welke muziek geniet jij? Van welke muziek houden je ouders?
Welk eten vind jij het lekkerst? Wat leerde je bij oma en opa eten? Wat bij je vriendjes?
Welke woorden zijn typisch woorden voor je (groot)ouders? Voor jou en je leeftijd tijdgenoten?
Groet jij anders dan klasgenootjes of vakantie vrienden uit andere landen? Hoe dans /speel/zing jij anders voor je ( groot)ouders, dan de oudere broers/zussen, neven en  nichtjes? Wat zou je van anderen wel willen overnemen?

Een kwartet over je eigen omgeving:

Wat vind jij speciaal en waarvoor wil jij aandacht vragen van anderen? Voor mij is dat Huis Wylerberg dat zul je nu wel begrijpen,  wat is het voor jou? Je kunt zelf een serie nieuwe kwartetten maken vanuit alles dat je erfde sinds de 21e eeuw. Begroetingsgewoonten, muzieksoorten, dansstijlen, eetgewoonten, kledingtrends. Kun je ontdekken waar je erfenis vandaan kwam?  Als je wilt maak je er een echte serie van die hoort bij de rest, print de lege kaart van de site Spelen vanuit verbeelding.

Rozen verwelken scheepjes vergaan,
maar onze vriendschap zal altijd bestaan.
Spel rondom een kampvuur.

Vroeger smeedden jongeren vriendschapsbanden rondom het midwintervuur. Voor wie ga jij door het vuur? Oe ging dat in zijn werk? Lees het weer op de Spelen vanuit Verbeelding. Maak geen vuur in de natuur, altijd op stenen ondergrond, nooit zonder ouders en met toestemming van de politie. Een brand is snel ontstaan, dat wil je natuurlijk niet.  Dit spel ontwierp ik jaren geleden voor de basisscholen in het Noorden voor de NHL (nu NHL/Stenden).

Ubbergen, update winter 2020