Sternkirche

Ontwerp 1922, model omstreeks 1950
Schenking door de Vereniging van de Evangelische Kerk in Berlijn, 2000

De Sternkirche van Otto Bartning (1883 – 1959) is een meesterwerk van het expressionisme en werd nooit gebouwd.
De architect ontwikkelde een symbolisch geladen gebouw op de plattegrond van een zevenpuntige ster: het altaar en de preekstoel staan ​​in het midden. Het koepelvormige dak bestaat uit losse, puntige delen. Binnen groeien slanke kolommen steil omhoog. Ze verstrengelen zich ook om spitsbogen te vormen die doen denken aan middeleeuwse gotiek. De gelovigen moesten van alle kanten de kerk binnenkomen en de dienst volgen op verhoogde kerkbanken. De traditionele hiërarchie – predikant vanaf de preekstoel en achter de gemeente – bestaat hier niet meer.

Bartning ontwierp de Sternkirche in 1922 als een houten letteroplossing die meerdere keren gebouwd zou worden. In tegenstelling tot andere expressionistische architecten ontwierp hij geen louter denkbeeldige gebouwen. Bartning was een pragmaticus die ervoor zorgde dat zijn ontwerpen ook uitvoerbaar waren. De noodkerken (na WOII) volgen het basisidee van de sterrenkerk.

https://berlinischegalerie.de/sammlung/sammlungsbereiche/architektur/otto-bartning

 

Göran Vöpel stuurde me op mijn verzoek een url waarmee je een driedimensionale impressie kunt krijgen.

https://fritzvoepel.net/temp/sternkirche_01.html .
Ga met de pijlen of met de linker muisknop er doorheen om het panorama te draaien. Met Shift- Control of scroll wiel kun je inzomen.

Update Ubbergen lente 2023