Iedere informatie en opdracht graag pas lezen nadat jullie de bijbehorende foto goed hebben bestudeerd ! 

Onderduiken 

Joden mogen vanaf 1941 niet meer op openbare plaatsen komen, dus ook niet in dierentuin Artis. De Joodse leden krijgen hun lidmaatschapsgeld daarom terug.
In 1944 is er hon­gersnood. De roofdie­ren leven van gedroogde vis en rijst. Vaak hebben hongerende mensen hun voedsel gestolen.
In Artis zitten onderduikers op de zolder van de  beren en de wolven.
M. Frankenhuis, ex-directeur van Artis, schreef erover: Overleven in de dierentuin en Droomonderduik.  Vfonds

ACTIE

Onderduik mogelijkheden

Pak pen en papier. Zet je timer op 3 minuten. Schrijf zo veel mogelijk plekken op waar en of bij wie je zou kunnen onderduiken als de oorlog uitbreekt. Wissel met elkaar uit welke plekken jullie hebben opgeschreven. Wat zijn de beste plekken en waarom?
Zet de timer nogmaals op 3 minuten. Schrijf zo veel mogelijk motieven op waarom je onder zou moeten duiken.

Marie Schuster en haar Huis Wylerberg 

Marie Schuster woonde in Elzas Lotharingen, totdat dit gebied na de Eerste Wereldoorlog aan Frankrijk toeviel. Zij leefde daarna vlakbij de grens met Nederland, totdat haar landgoed Nederlands werd na de Tweede Wereldoorlog. Nadat ze de hel van de frontlinie had doorstaan en terugkeerde uit het interneringskamp Vught, trof ze Huis Wylerberg volledig leeggeroofd aan. De laatste jaren woonde zij in het huisje van de tuinman, dat uitkeek op haar villa.

GEDACHTE EXPERIMENT

Blijf je wonen waar je woonde?

Stel het is oorlog geweest tussen Nederland en België/Duitsland/Engeland.
Het andere land  wint en als gevolg daarvan worden delen van Nederland nu deel van dat land. Zo ook het gebied waar jij woont.
Zou jij terugkeren naar je eigen woning als dit nu deel is van dat andere land, of zou je op een andere plek in Nederland gaan wonen?
Vertel elkaar waarom je wat zou beslissen.

Gedwongen evacuatie aan weerszijden van de grens 

Overal in de grensstreek moesten zowel Duitsers als Nederlanders geëvacueerd worden. Bij aanval en verdediging van het Duits grondgebied waren vooral de grensgebieden strategisch van belang.
Mensen uit Kleve werden gedwongen te evacueren naar Bedburg Hau.
Dezelfde dag moesten ook Nederlanders op bevel van de Duitsers uit Ottersum naar Goch evacueren.
Ze werden gastvrij ontvangen, kregen eten en onderdak bij de Duitse postbode familie.

DILEMMA ‘S

Wanneer voel ik me thuis?

Verdeel jullie groep in tweeën en voer je opdracht uit, de andere groep mag niets horen.
groep 1: Stel je voor jullie zitten in de gemeenteraad waar oorlogsvluchtelingen geplaatst worden. Maak een lijst wat zij volgens jullie nodig hebben en wat jullie kunnen bieden.
groep 2: Stel je voor jullie zijn de  oorlogsvluchtelingen en verplicht te verhuizen naar een andere stad. Maak een lijst van benodigdheden en wensen op de plek van aankomst.
Vervolgopdracht: Vergelijk de lijsten.
Komen ze overeen?
Vallen er gaten?
Wat kunnen jullie doen als groep om iedereen tevreden te stemmen.

Oorlogsbuit, ofwel wapens omsmeden tot ploegscharen  

Duitse soldaten die zich overgaven moesten hun helmen inleveren.
Deze werden weer nuttig gebruikt als vergiet en po en waren te koop bij de HEMA. vfonds

BESLUIT

Hergebruik

Deze voorwerpen werden gemaakt tijdens en vlak na de 2e wereld oorlog. Er waren veel oorlogsspullen maar weinig voorwerpen voor dagelijks gebruik. We leven in een tijd van lokale vrede. Welke goede bestemmingen kunnen jullie bedenken voor nachtkijkers, geweren, steekwapens, spionnen, machthebbers etc  Kan er zelfs nog meer oorlogsmateriaal omgesmeed worden tot praktisch gebruik in vredestijd?

Honger

West-Nederland lijdt honger in de winter 44-45.
Geluk­kig komt er vanuit Zweden voedselhulp via het Rode Kruis. Op 28 januari 1945 komen er twee schepen met 3700 ton voedsel (vooral meel en boter om brood te kunnen bakken) de haven van Delfzijl binnen. Door de slechte bereikbaarheid van West-Ne­derland duurt het erg lang voordat het bij de hongerende stede­lingen terechtkomt.  vfonds

ACTUALITEIT

Overleven met wat je hebt

Pak allemaal je tas, haal alles wat eetbaar is eruit en leg het op tafel. Dit is al het eten wat jullie samen hebben voor de komende week.
Bedenk hoe je het eten gaat verdelen?
Krijgt iedereen zijn eigen portie en mag z/hij dat verdelen over de week of maken jullie een gezamenlijk plan? Ga met elkaar in gesprek: overleven jullie als groep deze week?

Actualiteit anno nu

Jouw foto of afbeelding laat je zien , geef er informatie over en vervolgens geef je je speelgenoten je opdracht.